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福島大学

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福島大学農学群食農学類2019年4月開設

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発酵醸造研究所

 発酵醸造に関する総合的な基盤研究と地域の課題を解決する橋渡し研究を推進し、これを国際的な課題や地球規模の課題の解決にも貢献する学際的先端研究として発展させることを目的として令和3年(2021年)4月1日に設置されました。令和4年4月1日に組織拡充整備が完了し、令和5年年度は3年目となります。

福島大学食農学類附属発酵醸造研究所
Fukushima University, Institute of Fermentation Sciences (IFeS), Faculty of Food and Agricultural Sciences

  発酵醸造研究所では、発酵醸造素材作物の生産から発酵微生物、発酵醸造食品とその機能までを包含する総合的な基盤研究を展開します。また、地域の農林水産業、食品関連産業に関連する課題解決型研究(ローカル)プロジェクトを産官学連携による橋渡し研究として推進します。さらにこれらの成果を国際的な課題、地球規模の課題の解決にも繋げる学際的先端(グローバル)研究として発展させることを目指します。
研究所にはフードチェーンに沿って『素材生産・環境部門、発酵醸造食品部門、食健康・社会実装部門』を、また部門横断的な位置付で大容量の情報・データを扱う『データ科学部門』が配置されています。また、発酵醸造の総合的・学際的な研究プロジェクトを推進するために、これら4研究部門を統括する『研究統括部門』を配置し、研究プロジェクト推進のための研究所の管理・運営を行います。

 The Institute for Fermentation Sciences conducts comprehensive basic research covering everything from the production of fermentation and brewing material crops to fermentation microorganisms, fermented and brewed foods, and their functions. In addition, the institute promotes problem-solving (local) research projects related to local agriculture, forestry, fisheries, and food-related industries as bridging research in collaboration with industry, government, and academia. Furthermore, we aim to develop the results of these projects into cutting-edge interdisciplinary (global) research that will lead to solutions to international and global issues.
The institute has three divisions along the food chain: "Materials Production and Environment," "Fermented and Brewed Foods," and "Food & Health and Social Application," as well as a "Data Science Division" that handles large volumes of information and data in a cross-divisional manner. In addition, in order to promote comprehensive and interdisciplinary research projects in fermentation and brewing, a "Research Management Division" has been established to oversee these four research divisions and to manage and operate the institute to promote research projects.

組織

福島大学農学群食農学類(Faculty of Food and Agricultural Sciences)
附属発酵醸造研究所(Institute of Fermentation Sciences:IFeS)

研究統括部門

プロジェクト研究を企画・リードし、学内外の連携組織との調整などの役割を担います。研究所全般の研究・事業の計画立案・進捗管理・評価を担当します。

素材生産・環境部門

発酵醸造の素材となる農作物の品種改良や栽培の基盤となる理論と技術開発、土壌・肥料発酵による生産環境改善・保全のための理論と技術開発などを担当します。

発酵醸造食品部門

発酵素材と発酵微生物による発酵醸造の理論構築と基盤技術の先端化、発酵素材および微生物の高機能化や発酵醸造食品の高付加価値化ための技術開発などを担当します。

食健康・社会実装部門

発酵醸造食品と生体・腸内細菌叢との栄養、健康機能的関係の理論構築、発酵醸造食品と食生活改善による健康労働寿命延伸、食農産業による地域活性化を担当します。

データ科学部門

素材生産・環境部門、発酵醸造食品部門、食健康・社会実装部門で得られる情報およびビッグデータの解析と解析技術開発を担当します。

Organization

Faculty of Food and Agricultural Sciences
Institute of Fermentation Sciences:IFeS

Research Management Division

Plans and leads project research and plays a role in coordinating with internal and external partner organizations. Responsible for planning, managing progress, and evaluating research and projects for the institute in general.

Material Production and Environment Division

Responsible for the development of theory and technology for the breeding and cultivation of agricultural crops used as materials for fermentation and brewing, and for the development of theory and technology for the improvement and conservation of the production environment through soil and fertilizer fermentation.

Fermented and Brewed Foods Division

This division is in charge of constructing theories and developing advanced basic technologies for fermentation and brewing using fermentation materials and fermentation microorganisms, and developing technologies to enhance the functionality of fermentation materials and microorganisms and to add value to fermented and brewed food products.

Food & Health, and Social Application Division

This is in charge of the theoretical development of nutritional and health functional relationships between fermented and brewed foods and biological and intestinal microbiota, extension of healthy working life expectancy through fermented and brewed foods and dietary improvement, and regional revitalization through food, agriculture, and industry.

Data Science Division

Responsible for analysis of information and big data obtained from the Material Production and Environment Division, the Fermented and Brewed Foods Division, and the Food Health and Social Implementation Division, as well as development of analytical technologies. This includes bioinformatics research, economic and management information, and research on the development of data processing technologies for social information.

メンバー(令和5年4月1日現在) Members (as of April 1, 2022)

専任教員

松岡 信 特任教授(研究統括部門)
戸田雅子* 特任教授(研究統括部門)
長谷耕二** 特任教授(研究統括部門)
吉田英樹 特任助教(主:データ科学部門、副:素材生産・環境部門)
菅波眞央 特任助教(主:素材生産・環境部門、副:データ科学部門)
西尾俊亮 特任助教(主:食健康・社会実装部門、副:データ科学部門)
*、**本務校:*東北大学(農学研究科)、**慶應義塾大学(薬学部)

兼務教員

食農学類所属教員

Members (as of April 1, 2023)

Dr Makoto Matsuoka, Professor (Research Management Division)
Dr Masako Toda*, Professor (Research Management Division)
Dr Koji Hase** , Professor (Research Management Division)
Dr. Hideki Yoshida, Assistant Professor
(Mainly in Data Science, Secondary in Materials Production and Environment)
Dr. Mao Suganami, Assistant Professor
(Mainly in Materials Production and Environment, Secondary in Data Science)
Dr. Shunsuke Nishio, Assistant Professor
(Mainly in Food & Health Division, Secondary in the Department of Data Science)
*, ** a concurrent appointment: Main place of work is
* Graduate School of Agriculture, Tohoku University,
** Faculty of Pharmaceutical Sciences, Keio University

Concurrent Faculty

Faculty Member of the Department of Food and Agricultural Sciences

プロジェクト研究課題

・イネゲノムを利用した酒造好適米の酒造適性形質の解析と利用技術開発プロジェクト
・ダイズゲノムを利用した発酵醸造好適性形質の解析と利用技術開発プロジェクト
・麹菌と発酵基質素材との物理的・生理的相互作用と麹機能との関連解析プロジェクト
・発酵醸造食品と腸内常在共生細菌および宿主との関連解析プロジェクト
・腸内発酵と宿主の代謝系および免疫系との関連解析プロジェクト
・オリジナルブランド酒造好適米/日本酒の地域連携開発プロジェクト

Project Research Proposals

・The project aims to analyze the rice genome for sake brewing aptitude traits and to develop technologies for their use in sake brewing.
・The project is to analyze the soybean genome for traits favorable for fermentation and brewing, and to develop technologies for their utilization.
・The project to analyze the relationship between physical and physiological interactions between koji molds and fermentation substrate materials and koji functions.
・The project to analyze the relationship between fermented and brewed foods, commensal bacteria in the gut, and the host.
・Project to analyze the relationship between intestinal fermentation and the host's metabolic and immune systems
・The project is a regional collaboration to develop an original brand of sake and rice breed suitable for sake brewing.

学外諮問委員(令和5年4月1日現在)

研究所の研究企画に関してご意見やご助言をいただきます。
北野英己博士(名古屋大学名誉教授)
牧野 周博士(東北大学名誉教授)
前田裕一博士(元不二製油グループ本社最高技術責任者CTO)
吉田晋弥博士(元兵庫県立農林水産技術総合センター)
Prof Dr Luca Jovine (Department of Biosciences and Nutrition, Karolinska Institutet)

External Advisory Board Members (as of April 1, 2023)

We welcome your opinions and advice on the Institute's research projects.
Dr. Hidemi Kitano (Professor Emeritus, Nagoya University)
Dr. Amane Makino (Professor Emeritus, Tohoku University)
Dr. Yuichi Maeda (Former Chief Technology Officer CTO, Fuji Oil Group Headquarters)
Dr. Shinya Yoshida (Former Hyogo Prefectural Agriculture, Forestry and Fisheries Technology Center)
Prof Dr Luca Jovine (Department of Biosciences and Nutrition, Karolinska Institutet)

研究成果発表(Research Results Presented)

Nukagawa Y, Wakinaka T, Mogi Y, Watanabe J.
Targeted Screening for Spontaneous Insertion Mutations in a Lactic Acid Bacterium, Tetragenococcus halophilus.
Appl Environ Microbiol. 2023 Feb 21:e0200522. doi: 10.1128/aem.02005-22.

Yamamoto E, Yabe S, Inari-Ikeda M, Yoshida H, Morinaka Y, Matsuoka M and Kitano H.
Independent control of organ number and distribution pattern in rice panicle.
Front. Plant Sci. 2023 Feb 7:14:1119770. doi: 10.3389/fpls.2023.1119770

Kanai M, Mizunuma M, Fujii T, Iefuji H.
Importance and mechanisms of S-adenosylmethionine and folate accumulation in sake yeast.
FEMS Yeast Res. 2023 Feb 1:foad004. doi: 10.1093/femsyr/foad004.

Suganami M, Kojima S, Wang F, Yoshida H, Miura K, Morinaka Y, Watanabe M, Matsuda T, Yamamoto E, Matsuoka M.
Effective use of legacy data in a genome-wide association studies improves the credibility of quantitative trait loci detection in rice.
Plant Physiol. 2023 Jan 18:kiad018. doi: 10.1093/plphys/kiad018.

Yoshida H, Matsuoka M.
Two bHLH transcription factors affect sprouting by regulating the level of ABA.
Nat Genet. 2022 Dec;54(12):1772-1773. doi: 10.1038/s41588-022-01238-1.

Yoshida H, Hirano K, Yano K, Wang F, Mori M, Kawamura M, Koketsu E, Hattori M, Ordonio RL, Huang P, Yamamoto E, Matsuoka M.
Genome-wide association study identifies a gene responsible for temperature-dependent rice germination.
Nat Commun. 2022 Sep 29;13(1):5665. doi: 10.1038/s41467-022-33318-5.

Akamatsu F, Fujii T, Igi Y, Fujita A, Yamada O, Isogai A.
Different carbon stable isotopic compositions of CO2 in sparkling sake using natural and exogenous carbonation methods.
J Food Compos Anal. 109, 104474. doi: 10.1016/j.jfca.2022.104474

Wakinaka T, Matsutani M, Watanabe J, Mogi Y, Tokuoka M, Ohnishi A.
Ribitol-Containing Wall Teichoic Acid of Tetragenococcus halophilus Is Targeted by Bacteriophage phiWJ7 as a Binding Receptor.
Microbiol Spectr. 2022 Apr 27;10(2):e0033622. doi: 10.1128/spectrum.00336-22.

Wang F, Yoshida H, Matsuoka M.
Making the 'Green Revolution' Truly Green: Improving Crop Nitrogen Use Efficiency.
Plant Cell Physiol. 2021 Sep 30;62(6):942-947. doi: 10.1093/pcp/pcab051.

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食農学類附属発酵醸造研究所(IFeS)キックオフシンポジウム PartⅡ

 研究所の開設を記念して、食農学類附属発酵醸造研究所(IFeS) キックオフシンポジウム PartⅡが開催されました。
6月29日(水)にキックオフシンポジウムPartⅡを開催し、「発酵醸造素材と発酵醸造食品との関係」と「発酵醸造食品と腸の健康との関係」の2つのテーマで、研究所教員の4名による講演を行いました。
学外の産官学関係の方々を中心に80名を超えるご参加(会場約30名、オンライン約50名)をいただきました。また、シンポジウム終了後の講演録画のアーカイブ配信では、120回を超えるご視聴をいただきました。多くの皆様のご参加に感謝いたします。引き続きご支援ご協力をよろしくお願いいたします。

ご挨拶(福島大学食農学類 学類長 生源寺眞一)[PDF]

講演要旨[PDF]

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